LEUPOLD PR2 en PR3 Long Range dradenkruis.

Het PR3 dradenkruis heeft geen droppoints (kerstboom), wat wij een cleaner dradenkruis noemen. Zowel de PR3 als de PR2 hebben een zo goed als vrij bovenste veld, maar 20 kliks streepjes, wat voor PRS gewaardeerd wordt. Speciaal is de 2.5 klik verdeling van de streepjes. Oogt evenwichtiger dan de 2 klik streepjes en al zeker omdat ze onder en boven afwisselend geplaatst zijn. De meet verhouding per 1 klik zit tussen de 30 en 40 kliks, horizontaal en verticaal, wat metingen makkelijker maakt, zonder het hele doel naar de uiteinden te moeten verplaatsen. De verticale post loopt onderaan door tot 150 kliks, en gaat dan over in een gepunte dikke post. Horizontaal lopen de streepjes tot 100 kliks door. Dit geeft op de kleinste vergrotingen, zeker met een 4x zoom, een degelijk bruikbaar dradenkruis in FFP. Het centerdotje is uiterst klein, een halve mm op 100m, slim om op de grootste vergrotingen een echt target puntje te hebben, op de kleinere vergrotingen telt de verkleinde ruimte tussen de posts als center punt, wanneer je het centerpuntje niet ziet. De 2.5 klik verdeling is enkel met uitsparingen op de verticale post, de streepjes zijn per 5 kliks.

Het PR 2 dradenkruis heeft wel droppoints met volledige horizontale posts iedere 20 kliks, tot 100 kliks, traditionele indeling. De onder en boven plaatsing van de streepjes op deze posts, om de 2.5 kliks dus, laten een nauwkeurige meting toe tussen de 5 kliks eigenlijke droppoints, alhoewel deze in de praktijk meer dan voldoen. De verticale post loopt tot helemaal onderaan het beeld, met dezelfde verdeling als de PR3.

Zowel het PR3 en PR2 dradenkruis hebben een traditioneel gezichtsveld op respectievelijke vergrotingen, wat met iets meer dan 60 kliks op 25x overeenkomt. Glaskwaliteit en droppoints om de 5 kliks, de maat van de streepjes en droppoints, maken dat zoals in een degelijk droppoint dradenkruis eigenlijk de bedoeling is, je de droppoints slechts ervaart wanneer je erop focust omdat je ze nodig hebt. Knap ontwerp, niet overladen, met een vlot gebruik als resultaat. Niet alle scope fabrikanten bieden de keuze tussen droppoints of clean(er) dradenkruis met open bovenveld in hetzelfde model. De keuze tussen met of zonder droppoints is één van de meest besproken punten bij eventuele aanschaffing van een Long Range scope.