LR Technische Vereisten 2024 Docx
Word – 14,0 KB 6 downloads
INSCHRIJVING OPVOLGINGDAG 24 12
Word – 119,8 KB 27 downloads

                                                               DE TWEEDE INITIATIEDAG LR

 

Ook deze tweede initiatiecursusdag voor recreatief Long Range schieten is volgens het gemengd theorie en praktijk principe.  Het moet bevattelijk blijven, direct gelinkt aan de toepassing, de praktijk. Maar nu op een 1000m+ range. Have fun !

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN

Geen schiet publicatie of cursus zonder eerst de veiligheidsvoorschriften te benadrukken. Eenvoudig en gekend.

Beschouw elk wapen als geladen, altijd en overal.

Richt nooit een wapen op wat je niet wil schieten.

Hou rekening met wat er zich achter het doel bevindt.

Alcohol en drugs en wapens gaan niet samen.

Volg de wettelijke voorschriften betreffende opslag en transport.

Long Range : De lange(re) geweren om Long Range mee te schieten vragen enkele specifieke aandachtspunten.

                        Muzzle flash, het bestrijken bij wapen manipulatie van derden door de loopbeweging.

                        Weten wat de looprichting is IN de koffer, en de range regel OOK in de koffer respecteren, namelijk loop in de schietrichting.

                         Bij stoppen met vuren, de grendel naar achter, lader uit het wapen, en een kamervlag in de kamer.

                         Geen patroon in de kamer bij afregelen scope ed. Patroon in de kamer = vuren

                         Uiteraard de specifieke range veiligheden door de range officer verstrekt, respecteren, op een hoffelijke manier

 

BASISDAG 100m TECHNISCHE VEREISTEN

Geweer en scope ingeschoten (eender welke zero)

Match munitie (bv 175gr S&B of GGG MATCH voor 308), minimum 20 rounds.

Alle accessoires die de deelnemer wenst te gebruiken voor Long Range.

Voor (bv bipod) en achter (bv zak, kous..) ondersteuning waarmee stabiel en comfortabel liggend schieten mogelijk is.

Oog en gehoorbescherming.

Schrijfgerief.

 

OPVOLGDAG FRANKRIJK 1000m TECHNISCHE VEREISTEN

Geweer en scope ingeschoten (eender welke zero)

Match munitie (bv 175gr S&B of GGG MATCH voor 308), minimum 100 rounds.

Loop voorzien van  één van volgende draadmaten : 5/8 x 24    /    18M-100

BDC tabel basidag mee nemen

Alle accessoires die de deelnemer wenst te gebruiken voor Long Range.

Voor (bv bipod) en achter (bv zak, kous..) ondersteuning waarmee stabiel en comfortabel liggend schieten mogelijk is.

Oog en gehoorbescherming.

Schrijfgerief

 

 

 

 

 

 

                                                        BEGINSELEN,METINGEN en OEFENINGEN

CHECK IN : Wij checken zowel de set ups als onze BDC tabellen, onze DOPE cards, materialen, waar nodig afwerken/afregelen/aanspannen.

ATMOSFERISCHE OMSTANDIGHEDEN en WIND : Wij meten en noteren de atmosferische, plaatselijke omstandigheden met eigen weerstation en windmeters en windflag,  KESTREL en FURY, en de gegevens van een plaatselijk weerstation (luchthaven ed).  Wij vergelijken deze gegevens en trekken besluiten, en vullen de BDC app in. Bepalen de windwaarde, hoogste en laagste effectieve windsnelheden, minst variabele wind,  het individuele schietmoment. Evaluatie van de wind(en) over de schietafstand(en). Verwerking individuele BDC tabel met deze gegevens.  

        Metingen    

  1. Temperatuur

  2. Luchtvochtigheid

  3. Luchtdruk

  4. Windsnelheid

  5. Windrichting

  6. Hoogte

  7. GPS positie.

  8. Slope (hellingspercentage range)

  9. Omgevingsfactoren, bomen, struiken, gras etc

 

 

 

 

 

 

               V° en ZERO PLAATSELIJK 100m

 

                                              SCHIETPOSITIE EN HOUDING : Bipod Prone, Tripod Prone, Tripod Sitting

Bipod & Tripod Prone : 

Het lichaam best in een T verhouding achter het wapen (square), NIET de schouderpouch opzoeken, maar de borstspier gebruiken om de kolf lichtjes tegen te drukken. Deze lichte, constante druk controleer je op de bipod (preloading) Ellebogen gespreid, voeten plat, shooting hand ook in T verhouding, NIET de grip omknellen, duim achteraan of zijkant grip.Tipje van de wijsvinger gebruiken, niet vingerkootje op de trekker, en recht achteruit beswegen, niet met gekromde vinger. ZEN in en uit ademen, rust is consistentie. Alle acties, laden, magazijnmanipulatie, notities ed zonder lichaamsbeweging binnen de houding perimeter gebeuren.

 

 

 

Tripod Sitting / Standing :

 Het lichaam best in een rechte hoek, rug recht en licht in leunend. Zittend moet de terugslag bewuster worden opgevangen dan liggend waar het hele lichaam opvangt, zittend slechts de torso. Staand moet de terugslag nog meer opgevangen worden. Het lichaam best in een T verhouding achter het wapen, (square) NIET de schouder pouch opzoeken, maar de borstspier gebruiken om de kolf lichtjes tegen te drukken. Aan deze lichte, constante druk van de torso op de kolf, geeft de non shooting hand tegendruk door de tripod enigzins tegengesteld naar achter te trekken. De tripod poten staan naar gelang de schutter prefereert, en de stabielste positie opzoekt. Doorgedreven dry testing van de positie vooraleer effectief te schieten is aangeraden, voor de meesten is dit een nieuwe houding, die moet verkend worden. De shooting hand ook in T verhouding, NIET de grip omknellen, duim achteraan / zijkant van de grip, tipje wijsvinger, niet vingerkootje, op de trekker, recht achteruit overhalen, geen gekromde vinger. ZEN uitademen, rust is consistentie. Alle acties, laden, magazijn manipulatie, noteren schot ed moeten zonder lichaamsbeweging binnen de houding perimeter gebeuren (tafeltje)

 

 

Spotten & vuren

      Binome werkwijze, één schutter, één spotter, en wisselen. Klok indeling van de steel plates (bijlage card). Spotter regelt scherp center doel, en roept “spotter ready”. Spotter neemt omgeving en (wisselende) wind waar. Beste shotmoment is besproken en schutter (beperkt door vergroting monoculair) en de spotter, binoculair (verrekijker) of lage vergroting spotting scope (mogelijkheid om omgeving en windindicatoren te spotten) wachten dit shotmoment af. In de laagste wind indien die frequent genoeg voorkomt, idem voor de hoogste wind. Of er tussen, het is eerder kwestie van frequentie en herkennen, dan van windsnelheid. De schutter antwoord “shooter ready” wanneer hij klaar is om te vuren, zijn ademhalingscyclus in werking, geconcentreerd op techniek en moment. De spotter weet dat na dit antwoord de schutter inademt, en volgt die cyclus zelf zo goed mogelijk. Wanneer de spotter het afgesproken schietmoment ziet aankomen, zegt hij “stand by’ , herhaald indien nodig en “send it” op het schietmoment. De schutter vuurt en de spotter ziet de inslag, de splash, de stofwolk, het opwerpen van het zand. De spotter berekend de eventuele afwijking al dan niet op de plaat, en geeft die door. Voorbeeld : op 900m is de impact 40cm naast de plate, op 3h, hoogte perfect. De plate is 40 op 40. Correctie naar links is dus 40cm plus de helft vd plate, 20cm = 60cm. Eén klik is 9cm op 900m, 60:9 = 7 kliks correctie (links ) 9h center (omdat de hoogte correct was. Dat is dan ook de spotter mededeling aan de schutter, correctie 7 kliks 9h center Dit alles is een kwestie van samenwerking en ervaring, dit is wat LR inhoudt.

   Blijvende waakzaamheid op lichaamshouding, grip en trekker controle, parallax, de meest voorkomende fouten !

   Individuele afstanden, naar kunde, kaliber en omstandigheden, steeds in binome, monitors trouble shooting en         extra spotting.

     Precisie op doelkaarten, groep registratie en verbetering.

     DEBRIEF